Πώς το μέταλλο γίνεται κόσμημα
Για να γίνει το μέταλλο κόσμημα, απαιτείται μια διαδικασία από ειδικούς καλλιτέχνες. Αν επισκεφθούμε ένα από τα 2500χιλ. εργαστήρια και παρακολουθήσουμε τις κυριότερες φάσεις για την κατασκευή του κοσμήματος θα δούμε πως γίνεται από ένα κομμάτι χρυσό το λιώσιμο και πώς γίνεται η ελασματοποίηση. Στη συνέχεια ως προς το καλλιτεχνικό μέρος, πώς κατασκευάζεται το κόσμημα,περνά διάφορες φάσεις, γίνεται το μοντάρισμα, το φινίρισμα το λούστρο στον τροχό και τέλος το <<κάρφωμα>> της πολύτιμης πέτρας.
ΦΑΣΗ 1η Παίρνουμε πρώτα το πολύτιμο μέταλλο, το χρυσάφι, το βάζουμε στην ειδική πυρίμαχη κουτάλα και το λιώνουμε με το φλόγιστρο. Αφού γίνει ρευστή μάζα μπορούμε να του δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.
ΦΑΣΗ 2η Το μέταλλο περνά από την ειδική πρέσα και μετατρέπεται σε έλασμα. Το πάχος του ελάσματος ρυθμίζεται με ένα ειδικό<<ρεγουλατόρ>> στους κυλίνδρους της πρέσας.
ΦΑΣΗ 3η Με ειδικό κόφτη, κόβουμε κομμάτι από έλασμα που θα χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή του κοσμήματος.Π.χ. ενός δακτυλιδιού. Υπολογίζουμε το κομμάτι του ελάσματος να επαρκεί για ένα μικρό κύλινδρο.
ΦΑΣΗ 4η Το κομμάτι του ελάσματος λυγίζεται και μετατρέπεται σε μικρό κύλινδρο, που μοντάρεται.Υπολογίζεται το μέγεθός του, εργομετρικά να συμφωνεί με το μέγεθος του δακτύλου που το προορίζουμε να φορεθεί.
ΦΑΣΗ 5η Γίνεται το φινίρισμα. Είναι μια σημαντική φάση της κατασκευής, όπου αφαιρούμε όλες τις προεξοχές του μετάλλου και φαίνεται πλέον η τελική μορφή του κοσμήματος.
ΦΑΣΗ 6η Στον τροχό το <<λούστρο>>. Μια διαδικασία λείανσης του κοσμήματος, που πάντα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή από έμπειρα χέρια. Το κόσμημα είναι σχεδόν έτοιμο, χωρίς όμως την πέτρα.
ΦΑΣΗ7η Το <<κάρφωμα>> της πολύτιμης πέτρας, είναι η πιο λεπτή εργασία του κοσμήματος και χρειάζεται εξειδικευμένο τεχνίτη, με ιδιαίτερο ταλέντο και το κόσμημα είναι έτοιμο. Χρ.Γουργιώτης